Sortowanie
Źródło opisu
Katalog książek
(35)
IBUK Libra
(4)
Forma i typ
Książki
(35)
E-booki
(4)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(34)
tylko na miejscu
(17)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(1)
Wydział Politechniczny
(2)
Wydział Medyczny
(32)
Czytelnia Główna
(1)
Czytelnia WP
(2)
Czytelnia WM
(14)
WG Wolny Dostęp
(1)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(6)
Białkowska Magdalena
(5)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(5)
Krawczyński Marian (1934- )
(4)
Gawęcki Jan
(3)
Żołądź Jerzy A
(3)
Adach Zdzisław
(2)
Blask-Osipa Anna
(2)
Brzenczek-Owczarzak Wioletta
(2)
Celejowa Irena (1917- )
(2)
Duda Krzysztof
(2)
Grassi Bruno
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Górski Jan (medycyna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Lubkowska Anna
(2)
Majerczak Joanna
(2)
Naczk Mariusz
(2)
Pokrywka Andrzej
(2)
Smorawiński Jerzy (1942- )
(2)
Szyguła Zbigniew
(2)
Żendzian-Piotrowska Małgorzata
(2)
Bates Iwona
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Borszewska-Kornacka Maria Katarzyna
(1)
Brzozowski Tomasz Michał
(1)
Bukowska-Posadzy Anna
(1)
Chęcińska-Maciejewska Zuzanna
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Cichy Wojciech
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Cybulska Barbara (1939- )
(1)
Delavier Frédéric
(1)
Demitrescu-Chrobak Teresa
(1)
Dispenza Joseph
(1)
Dominiczak Marek H
(1)
Drzymała-Czyż Sławomira
(1)
Dzieniszewski Jan
(1)
Dąbrowski Zbigniew Józef (1936- )
(1)
Gajda Robert (żywienie człowieka)
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gertig Henryk
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Gundill Michael
(1)
Herbert Mike (1955- )
(1)
Horwath-Stolarczyk Andrea
(1)
Ignyś Iwona
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Jabłoński Marcin (technolog żywienia)
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Kałużny Łukasz (nauki medyczne)
(1)
Kierst Władysław (1911-1987)
(1)
Kołodziejczyk Anna (dietetyka)
(1)
Krauss Hanna
(1)
Książyk Janusz Benedykt
(1)
Księżopolski Robert
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Langley-Evans S. C
(1)
Lim Ming Yeong
(1)
Lisowska Aleksandra
(1)
Majka Jolanta
(1)
Marchewka Anna (wychowanie fizyczne)
(1)
Mizera Justyna
(1)
Mizera Krzysztof (sport)
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Nadolna Irena
(1)
Oślizło Ryszard
(1)
Palmer Gabrielle
(1)
Peckenpaugh Nancy J
(1)
Pikor-Półtorak Anna
(1)
Przygoda Beata
(1)
Reszke Ewa
(1)
Roach Jason O'Neale
(1)
Rogozińska Anna
(1)
Roszkowski Wojciech
(1)
Roszkowski Wojciech F
(1)
Ryan Monique (1962- )
(1)
Seignalet Jean
(1)
Stasiak Maciej
(1)
Stężowska-Kubiak Sylwia
(1)
Szachta Patrycja
(1)
Szajewska Hanna
(1)
Szczygłowa Helena
(1)
Szlachcic Aleksandra
(1)
Szostak Wiktor B. (1933- )
(1)
Szostak-Węgierek Dorota
(1)
Szponar Lucjan
(1)
Tatoń Jan (1930- )
(1)
Turlejska Halina
(1)
Walkowiak Jarosław (1967- )
(1)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(1)
Wolnicka Katarzyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(22)
2000 - 2009
(11)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(39)
Język
polski
(39)
Odbiorca
Dietetycy
(1)
Lekarze
(1)
Temat
Fizjologia żywienia
(24)
Dieta
(12)
Leczenie dietą
(10)
Fizjologia żywienia dzieci
(8)
Żywienie
(8)
Odżywianie
(7)
Sportowcy
(6)
Żywienie pozajelitowe
(6)
Dietetyka
(5)
Dzieci
(5)
Leczenie żywieniowe
(4)
Zapotrzebowanie pokarmowe
(4)
Żywność
(4)
Wartość odżywcza
(3)
Wysiłek fizyczny
(3)
Dietoterapia
(2)
Dietoterapia dla dzieci
(2)
Doping w sporcie
(2)
Fizjologia żywienia w sporcie
(2)
Kucharstwo
(2)
Ludzie starzy
(2)
Młodzież
(2)
Nowotwory
(2)
Osoby w wieku podeszłym
(2)
Trening (sport)
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Badania stanu odżywienia
(1)
Badanie sposobu żywienia
(1)
Badanie żywności
(1)
Chemoterapia
(1)
Choroba
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dietetyczne środki spożywcze
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Fizjologia żywienia niemowląt
(1)
Fizjologia żywienia podczas ciąży
(1)
Gastronomia szpitalna
(1)
Karmienie butelką
(1)
Karmienie piersią
(1)
Metabolizm
(1)
Mleko kobiece
(1)
Mleko matki
(1)
Niemowlęta
(1)
Noworodki
(1)
Ocena odżywiania
(1)
Pediatria
(1)
Planowanie jadłospisu
(1)
Polityka żywieniowa
(1)
Posiłki
(1)
Postępowanie z żywnością
(1)
Przemysł spożywczy
(1)
Przetwarzanie żywności
(1)
Przewód pokarmowy
(1)
Rak (choroba)
(1)
Rehabilitacja
(1)
Sport
(1)
Spożycie kalorii
(1)
Stan odżywienia (MNA)
(1)
Starzenie się
(1)
Suplementy diety
(1)
Suplementy żywieniowe
(1)
Wzrost i rozwój
(1)
Zaburzenia metabolizmu
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowie
(1)
Ćwiczenia fizyczne
(1)
Żywienie dojelitowe
(1)
Żywienie pozajelitowe dzieci
(1)
Żywienie sztuczne
(1)
Żywność zdrowa
(1)
Gatunek
Podręczniki [Typ publikacji]
(4)
Poradniki [Typ publikacji]
(2)
Podręcznik
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Tabele [Typ publikacji]
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
39 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wydział Medyczny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 139648 M, 139650 M, 139647 M, 139649 M, 140128 M (5 egz.)
Czytelnia WM
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 139646 Mc (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Nauka o żywieniu zdrowego i chorego człowieka / Władysław Kierst. - Wydanie czwarte poprawione i uzup / współautor Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska, Helena Stobnicka-Szczygłowa. - Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1989. - 802, [2] strony : ilustracje, errata ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wydział Medyczny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 146522 M (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wydział Medyczny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 146757 M (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wydział Medyczny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 115706 M, 115708 M, 115704 M, 115707 M, 115705 M (5 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wydział Medyczny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 138795 M (1 egz.)
Czytelnia WM
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 138794 Mc (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wydział Medyczny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 136039 M, 145632 M, 136038 M, 136040 M (4 egz.)
Czytelnia WM
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 135174 M (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wydział Medyczny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 127944 M, 127945 M (2 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 100723 (1 egz.)
Wydział Medyczny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 100724 M (1 egz.)
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 100722 C (796/799) (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wydział Medyczny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 134769 M, 134770 M (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia WM
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147052 Mc (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wydział Medyczny
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 133104 M, 133106 M (2 egz.)
Czytelnia WP
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 133103 Tc (1 egz.)
Czytelnia WM
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 133105 M (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wydział Politechniczny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 145015 T, 145014 T, 145013 T (3 egz.)
Wydział Medyczny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 145009 M, 145010 M, 145008 M (3 egz.)
Czytelnia WP
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 145012 Tc (1 egz.)
Czytelnia WM
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 145011 Mc, 144690 Mc (2 egz.)
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości. Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej poza siecią Uczelni poprzez system HAN - logowanie identyczne z logowaniem do swojego konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej poza siecią Uczelni poprzez system HAN - logowanie identyczne z logowaniem do swojego konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili : - cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; - fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; - potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; - składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; - normy żywieniowe i planowanie żywienia; - ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Książka została tak napisana, aby pomóc czytelnikowi: - zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, - właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, - nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, t. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami. Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej poza siecią Uczelni poprzez system HAN - logowanie identyczne z logowaniem do swojego konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej poza siecią Uczelni poprzez system HAN - logowanie identyczne z logowaniem do swojego konta bibliotecznego.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej